Druktechnieken en papiersoorten

De papiersoort maakt uiteraard deel uit van het ontwerp. Daarom kiezen we voor de mooiste papiersoorten.

Digitaal drukwerk

Doorgaans kiezen we voor geboortekaartjes met standaard digitaal drukwerk voor een mooi structuurpapier zoals Gmund Cream. Andere opties zijn Bagasse, Biotop, Crush Mais, ... .

Voorbeeld digitaal drukwerk op Gmund Cream:

Voorbeeld digitaal drukwerk op Sand spikkel (crush cacao):

Groeipapier

Groeipapier is een handgeschept papier. Dat wil zeggen dat er soms dunnere en soms dikkere vellen kunnen tussenzitten. Sommige zaadjes (veldbloemen) 'bloeden' wat. Er is vocht uit vrijgekomen bij het verwerken/persen en dat geeft vlekjes. Dit maakt natuurlijk wel allemaal net deel uit van de charme van het papier.

Voorbeeld digitaal drukwerk op groeipapier:


Traditionele folie

Bij traditionele folie wordt de folie als het ware in het papier gedrukt net zoals bij letterpress. Je voelt dus een reliëf. Dit kan op alle papiersoorten en dus ook op gekleurd karton bijpassend bij de kartonnen doopsuikerdoosjes. De meest gekozen folies zijn goud, koper, rosegold en zilver, maar ook oranje, roos, ... en zelfs holografische folies behoren tot de opties. 

Voorbeeld traditionele goudfolie op een sienna bruin karton met aan de achterkant een gebroken wit 1 (extra dikke kaart):

Digitale folie

Bij digitale folie voel je geen reliëf. Bij deze techniek zijn de papiersoorten beperkt. Wil je werken met digitale folie op een donkere gedrukte kaart dan kan dat door middel van een soft touch laminaat.

Voorbeeld digitale rosegoldfolie op DCP papier:

Voorbeeld digitale koperfolie op een blauwe gedrukte ondergrond en soft touch laminaat:

Fluweel

Een waaier aan mogelijkheden. We combineren fluweel met traditionele folie. Een aantal kleuren kan je ook terugvinden bij de fluwelen doopsuikerdoosjes.

Voorbeeld traditionele goudfolie op een zijdegroen fluweel:

Voorbeeld traditionele goudfolie op een marineblauw fluweel:

Blinddruk

Bij blinddruk gebruiken we geen inkt en wordt een reliëf aangebracht op het papier. Tekst en/of afbeeldingen komen omhoog.

Voorbeeld blinddruk op Gmund Linen Cream - extra dikke kaart:

Letterpress

Bij letterpress werken we met 1 of meerdere Pantone kleuren. Je kan ook een indruk in het papier maken en dus geen kleur gebruiken of een combinatie van beide.

Er is letterlijk een waaier aan mogelijkheden voor letterpress. Naast alle Pantone kleuren kan je kiezen uit tal van papiersoorten. Enerzijds de witte papiersoorten (zie waaier hieronder), maar ook onze gekleurde kartons zoals oudroze 2, cayenne, lichtpaars, ... .Voorbeeld letterpress met 1 Pantonekleur op Gmund Linen Cream 600 gram:

Afwerking

Mag het nog wat extra zijn? Kies dan voor afgeronde hoeken of bij dikke kaarten voor een kleur op de rand (kleur of folie op snee).

Voorbeeld digitaal drukwerk op Gmund Cream met afgeronde hoeken:


Voorbeeld kleur (fluo rood) op de rand van een extra dikke kaart met letterpress:
Voorbeeld letterpress met 1 Pantonekleur op Gmund Linen Cream 600 gram + kleur op snee.
Naast alle Pantone kleuren (waaronder onder andere ook fluo geel, roos, groen, oranje en rood), kan je ook folie drukken op de rand van een extra dikke kaart (rosegold, goud, zilver, koper, ...). We noemen dit 'kleur of folie op snee'. 

Voorbeeld kleur (blauwe folie) op de rand van een extra dikke kaart:

In de Paper Pigeon 'hall of fame' ontdek je nog meer geboortekaartjes die ik met veel liefde voor jullie mocht maken. Bij de omschrijving rechts van de foto, vind je telkens meer info terug.