Hoe begin je aan jouw doopsuikers
Tip 1: laat je voldoende inspireren
Leuke, originele ideeën vind je overal. Op Pinterest, in babymagazines én natuurlijk ook in je AVA-winkel of op ava.be. Enkel door veel voorbeelden te bekijken, ontdek je geleidelijk welke stijl jou het meeste aanspreekt. Ben jij helemaal weg van zachte kleuren of ga je liever voor fel en krachtig? Val je helemaal voor een sprookjesachtig decor of hou je het liever strak en sober? De mogelijkheden zijn talrijk, aan jou de keuze.
Tip 2: begin op tijd
In ideale omstandigheden start je een tweetal maand voor je uitgerekende datum en is je doopmand een maand voor je uitgerekende datum helemaal klaar. Dan moet je bij de geboorte enkel nog de naamkaartjes bevestigen. Concreet betekent dit dat je het best vanaf maand 6 van start gaat met de nodige voorbereidingen, dan heb je meestal ook al het geboortekaartje uitgekozen. Voor de suikerbonen is dit geen enkel probleem, die zijn gelukkig lang houdbaar. Je bewaart ze het best op een koele, droge plaats en uit het zonlicht.
Tip 3: bepaal je thema
Op het moment dat je met de voorbereidingen begint, heb je waarschijnlijk al een geboortekaartje uitgekozen. Om je verdere keuzes eenvoudiger te maken, kan je het thema van je geboortekaartje verder doortrekken in de rest van je doopsuikerpresentatie. Is je geboortekaartje bijvoorbeeld helemaal in pastelkleuren opgemaakt, dan kan je ook suikerbonen en andere geschenkjes binnen hetzelfde kleurenpallet gebruiken. Zo stem je alles eenvoudig op elkaar af en bekom je vanzelf één mooi geheel.
Tip 4: bereken hoeveel doopsuiker je nodig hebt
Voor je suikerbonen, geschenkjes, naamstickers etc. bestelt, bereken je het best hoeveel suikerbonen je zal nodig hebben voor je doopmand. Denk vooraf even na hoeveel bezoek je verwacht en of je een geschenkje per persoon of per koppel wil voorzien. Bezoek komt soms uit onverwachte hoek, dus reken voor de zekerheid ook nog een kleine reserve bij je totale aantal. Het exacte aantal hangt af van het type doopsuiker en de verpakkingen die je gebruikt, maar je kan wel enkele richtlijnen volgen:
- Reken ongeveer 10 à 12 suikerbonen per verpakking.
- In 1 kg suikerbonen zitten zo'n 240 à 250 suikerbonen.
- Zo vul je met 1 kg suikerbonen een 20-tal verpakkingen.
Tip 5: kies een mix van doopsuiker
Welke zoetigheden wil je meegeven aan je kraambezoek? Het is verstandig om te kiezen voor een mix van doopsuiker zodat je bezoekers zelf een gepast geschenkje kunnen uitkiezen. Bij AVA vind je niet alleen suikerbonen in allerlei vormen en kleuren, maar ook andere zoete en hartige lekkernijen, zoals lolly's, minipotjes Nutella of honing, boterbollen, chips etc. Zo kiezen ook de minder grote zoetebekken een geschenkje naar hun smaak uit.
Tip 6: kies leuke uitdeelcadeautjes
Naast suikerbonen, snoep en andere lekkernijen heb je ook nog de keuze uit een gamma van leuke hebbedingetjes, zoals sleutelhangers, gelukspopjes, knuffelbeertjes en zeep, om cadeau te geven of simpelweg als decoratie voor je doopmand. Met zo'n ruim keuzeaanbod creëer je makkelijk een mix van lekkernijen en andere cadeautjes die samen één mooi geheel vormen.
Tip 7: kies verpakkingen bij je doopsuiker
Van kartonnen en plastic doosjes, glazen potjes en flesjes tot transparante buisjes, een stolp, bellenblazers en metalen emmertjes, AVA heeft het allemaal in huis. Als je de verpakkingen uitkiest, houd je vooral het totaalplaatje in je achterhoofd. Wanneer je verpakkingen en geschenkjes op elkaar afstemt, zal de volledige presentatie een mooi geheel vormen. Giet bijvoorbeeld wat handzeep of bodylotion in een flacon met pompje, maak je suikerbonen mooi zichtbaar in een transparante verpakking of plaats je snoepgoed in een metalen emmertje.
Tip 8: werk samen om de verpakkingen te vullen
Zodra je al het nodige in huis hebt gehaald, kan je alle geschenkjes verpakken en afwerken. Dat is erg leuk om te doen, maar het is tegelijkertijd een activiteit die veel meer tijd in beslag neemt dan je zou denken. Wat extra hulp komt zeker van pas. Ziet je partner het niet zitten om je hierbij te helpen, vraag het dan zeker eens aan je mama of één van je beste vriendinnen. Wedden dat zij lekker enthousiast reageren wanneer je hen de vraag stelt?
Tip 9: personaliseer je geschenkjes
Je doopsuikerverpakkingen zijn pas compleet wanneer de naam van je baby erop te lezen staat. In de online editor van Mijn ontwerp kies je uit heel wat stickers en naamkaartjes die je zelf personaliseert met tekst en/of foto's. Als finishing touch knoop je nog een strikje of sierlijk lint rond je geschenkverpakkingen. Bij AVA kies je uit exemplaren in een waaier aan kleuren, diktes en materialen: satijn, papier, fluweel, touw, effen of met print. Wil je je lint of strik op een originele manier afwerken, dan zorgen droogbloemen, gedroogde takjes of wat eucalyptusbladeren voor het gepaste effect. Hoe persoonlijker de afwerking van je geschenkjes, hoe trotser je zal zijn op het resultaat.
Tip 10: presenteer je doopsuiker
Al het doopsuiker is verpakt, dan is het nu tijd om na te denken over de manier waarop je alle geschenkjes zal presenteren in het ziekenhuis en nadien thuis tijdens de babyborrel. Maak het jezelf gemakkelijk en voorzie een leuk rekje, dienblad of houten koffer om je geschenkjes mooi bij elkaar te plaatsen. Vind je je presentatie toch nog wat te kaal, dan zorgen enkele bijpassende hebbedingetjes of schattige babyspulletjes ervoor dat het totaalplaatje klopt.